Jak skonfigurować limity czasu sesji na urządzeniach MikroTik
Czasami może zaistnieć sytuacja, w której zechcesz zmienić czas, po którym użytkownicy w Twoim lokalu zostaną rozłączeni z powodu braku aktywności, rozłączeni z WiFi po upływie określonego czasu lub w której chcesz, aby byli pamiętani nawet przez kilka godzin po zalogowaniu, bez konieczności ponownego logowania.
Na szczęście wszystkimi tymi ustawieniami można zarządzać w panelu routera MikroTik. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, co można zrobić, jak to zrobić i dlaczego warto się tym zainteresować.
- Uzyskaj dostęp do routera MikroTik skonfigurowanego z usługą Social WiFi przy użyciu oprogramowania Winbox, które można pobrać tutaj.
- Przejdź do IP → Hotspot → User Profiles

- Kliknij dwukrotnie wpis o nazwie “default”
Najważniejsze opcje to Session Timeout, Idle Timeout oraz Keepalive Timeout.

Session Timeout – określa, ile czasu musi upłynąć, zanim klient połączony z hotspotem zostanie bezwarunkowo rozłączony. Po upływie tego czasu użytkownik będzie musiał zalogować się ponownie.
Keepalive Timeout – sprawdza, czy użytkownik jest nadal połączony z routerem, a jeśli nie – rozłącza go. W zasadzie określa to, jak długo autoryzowany użytkownik będzie utrzymywany w hotspocie jako zalogowany, nawet jeśli tymczasowo opuści lokal. Po upływie ustawionego czasu użytkownik zostanie rozłączony i będzie musiał zalogować się ponownie.
Idle Timeout – określa, ile czasu nieaktywności użytkownika (brak ruchu od użytkownika do routera) musi upłynąć, aby został on rozłączony.