Czasami sytuacja może wymagać od Ciebie zmiany czasu, po którym użytkownicy Twojej sieci będą automatycznie z niej odłączani z powodu ich nieaktywności, albo wręcz przeciwnie – będziesz chciał ich utrzymać w sieci nawet przez kilka godzin po zalogowaniu.

Na szczęście, wszystkie te ustawienia mogą być skonfigurowane w ustawieniach routera MikroTik. Przedstawimy Ci kilka porad jak to zrobić i dlaczego powinno Cię to interesować.

1)Uzyskaj dostęp do swojego MikroTika połączonego z Social WiFi poprzez aplikację WinBox

Aby połączyć się z routerem, musisz znać jego dane uwierzytelniania. Domyślnie login jest ustawiony jako “admin”, a hasło jest pozostawiane puste.

2) Przejdź do IP → Hotspot → User Profiles

3) Kliknij podwójnie na pole “Default”

Interesują nas pola Session Timeout, Idle Timeout oraz Keepalive Timeout.

Session Timeout – Ustala czas, po którym użytkownicy są rozłączani z powodu nieaktywności.

Keepalive Timeout –Sprawdza czy użytkownik jest nadal podłączony do routera, a jeżeli nie – rozłącza go. W praktyce oznacza to jak długo zapamiętamy użytkownika gdy ten opuści zasięg danego routera.

Idle Timeout – Ustala czas, po upływie którego użytkownik jest uznawany za nieaktywnego.

Tags

Comments are closed